Getuigenis van Maarten

Dag allemaal. Mijn naam is Maarten. Ik wil vertellen over het thema hobby & sport.

Vroeger toen ik klein was wilden mijn ouders mij in een orale wereld doen opgroeien. Zo ging ik bijvoorbeeld naar de chiro. Dat vond ik helemaal niet leuk, ik kon er niet communiceren, alleen spelen. Dat heb ik volgehouden tot ik 12 jaar was. Toen wou ik niet meer gaan. Ik wou toen graag gaan basketballen. Ik ben dol op die sport, maar de communicatie bleef nog steeds een probleem. Ik droeg mijn hoorapparaten tijdens het basketten, maar dan begonnen ze te fluiten en gingen ze steeds kapot.

Tot 18 jaar heb ik gebasket, maar ik heb steeds een gemis ervaren van contact met andere dove jongeren. Toen ik 16 was kwam ik voor het eerst in een dovenclub, dat was Jeugdclub De Vlinder. Daar kwamen veel mensen, en ik ben er veel oude kennissen tegengekomen uit de dovenschool. Ik ging tot ik 12 jaar was naar de dovenschool, daaarna ben ik geïntegreerd in het gewoon onderwijs. Daar had ik bijna geen contact meer met mijn dove vrienden.
Eerlijk gezegd, mijn mama en papa hebben nu spijt dat ik als kind niet naar een dove kinderclub of jongerenclub gebracht werd, zoals De Cocoon of een andere club voor de kinderen. Vroeger wisten ze niet wat er bestond.
Ik sport nu erg graag. Ik doe nu aan fitness. Ik doe dat graag omdat er ook enkele doven aan meedoen aan de fitness. Dan kan ik tussendoor een babbeltje doen of ervaringen uitwisselen. Als ik alleen zou gaan, dan zou ik me vervelen en het snel opgeven. Nu kan ik me snel ontwikkelen in het fitnessen dankzij de aanwezigheid van andere doven. Ik zit niet alleen, we coachen en steunen elkaar. En zo blijven we samen fit. (fier:) Ik mag zeggen dat er nu al 5 doven in de fitnesszaal zijn. Dat heb ik nooit eerder gezien.

Ik ben erg dankbaar voor de dovencultuur, dat ik weet dat het bestaat, en dat ik samen met andere doven kan sporten. En nu zijn er ook veel sportclubs, zoals Dosporta enzo. Overal bestaat er wel een sportclub van de doven. Maar ik blijf het wel jammer vinden dat die clubs alleen focussen op het voetbal. Voor de rest is er niets.